Motorunuzun ömrünü uzun tutmanın en önemli yolu periyodik bakımlarını zamanında yaptırmaktır. Belirli aralıklarda gerçekleştirilen araç periyodik bakımları, aracınızın performansını sabit tutar, güvenli sürüş ve yakım ekonomisi kazandırır. Periyodik bakımda aracınızın kontrolleri yapılır, yağ, hava ve yakıt filtreleri değişir, motor yağı değişimi yapılır.
Uzun ömürlü motor kullanımı, her dönemde yüksek performans, güvenli sürüş ve yakıt tüketimi optimizasyonu için araç bakımı çok önemlidir. Düzenli periyodlarda uzman ellerde aracınıza bakım yaptırmanız gerekir. Peki, araç bakımı nedir, kaç km’de bir bakım yapılır ve neleri kapsar?
Kullanıma bağlı olarak parçalarda eskime, yıpranma varsa değişim ya da onarım gerekebilir. Özellikle sıvılarda ve yağlarda eksilme, bozulma olabilir. Bunlar, motorun sağlıklı çalışması için değişim gerektirir. Bozuk bir parça, eksik bir yağ, aracınızda çok büyük sorunlara neden olabilir. Araç bakımı, sadece sizin sürüş keyfiniz için değil trafikteki diğer sürücü, yolcu ve yayaların güvenliği için de önemlidir. Bu nedenle periyodik bakım yaptırmalı, gerekli değişiklikleri, onarımları mutlaka sağlamalısınız.
Araç bakımı için şubelerimize aracınızı güvenle emanet edebilirsiniz. Araç bakımı fiyatları için teklif isteyerek, ön göreceğiniz rakamlarlaubemize uğrayabilirsiniz. Bir motorlu taşıtta bulunan her bir parça, güvenli bir biçimde ve mümkün olan en iyi performansla ilerlemeyi sağlamak üzere tasarlanır. Araçta gördüğünüz her şeyin bir işlevi vardır. Söz konusu işlev, güvenli sürüş, konforlu seyahat, performans, yakıt tüketimi optimizasyonu, süspansiyon gibi amaçlara hizmet eder. Araç bakımında da bu gözle tüm parçalar, sıvılar, yağlar gözden geçirilir. Silecekler, debriyaj, şanzıman, motor yağı gibi sıvılar, lastikler, amortisör, triger seti, elektrik sistemi, klima gibi pek çok parça kontrol edilir.
Zafer Mahallesi Bakım Onarım 3. Sokak No:14-16 Çorlu Tekirdağ
T. +90 282 652 46 52 veya +90 282 652 46 53
Servis RandevusuKocasinan Mahallesi Sanayi 24. Sokak No:1 Lüleburgaz Kırklareli
T. +90 288 502 00 20
Servis RandevusuSürüş güvenliği için araçların düzenli kontrol edilmesi gerekir. Otopratiklerde Check-Up esnasında 52 noktasının fonksiyonlarını kusursuz yerine getirip getirmediği kontrol edilir.
Aks değişimi hakkında söylenecek ilk şey, bu parçanın üretilen ilk araç modelinden beri var olduğudur. El arabası, at arabası, motorlu bir taşıt fark etmeksizin hepsinin bir aks üzerinde konumlanması gerekir.
Periyodik bakım, motorlu araçların tümü için geçerli olan ve genel anlamda otomobil ve hafif ticari araçlar için üretici firma tarafından belirlenen aralıklarla parça değişimi de gerektirebilen bir kontroldür.
Süspansiyon sisteminin en önemli parçaları olan amortisör ve yaylar, yoldan gelen darbeleri emerek lastiklerin yer ile temasının kesilmemesini sağlar. Bu sayede yol tutuşu artarken direksiyon hâkimiyetinin kaybolması da engellenir. Düzgün çalışan amortisörler ile sürüş konforu ve güvenliği artar.
Amortisör ve fren sistemi arızaları çok yaygındır ve önemsenmesi gereken sorunlardır. Araç kullanırken ve özellikle kasislerde artan vuruntu sesi ile kendini belli eder. Amortisör takozu tamir edilmezse bu sorun giderek direksiyonu çevirdiğinizde sağa sola çekme gibi sürüş güvenliğini tehlikeye atacak daha ciddi sorunlara neden olabilir.
Araç periyodik bakımı, lastik tamiri, klima bakımı, balans ayarı gibi pek çok konuda olduğu gibi baskı balatası değişimi için de servisimizden profesyonel destek alabilirsiniz.
Basınca dayanıklı bir gövdesi olan parça, benzini toz ve partiküllerden ayrıştırır. Motorun temiz yakıtla çalışabilmesi için gerekli ve önemli bir parçadır. Temiz bir benzin filtresi, motorun daha uzun ömürlü olmasını da sağlar. Zira, yakıt içindeki partikülleri süzerek temiz bir kullanım sunar. Benzin filtresini ne zaman değiştirmek gerektiği bilgisini aracınızı bakıma götürdüğünüzde öğrenebilirsiniz.
Debriyaj balatası, motor ve şanzıman arasında bulunur. Bu yapıya baskı balata da denir. Baskı balata deforme olduğunda ya da bir sorun varsa farklı belirtiler ortaya çıkar. Bu durumda debriyaj balatasını değiştirmek gerekir.
Araç kullanırken oldukça basit bir şekilde çevirdiğimiz direksiyon sisteminde direksiyon simidi, kutusu, rot başı gibi pek çok parçanın uyumlu ve sağlıklı çalışması vardır. Araç periyodik bakımlarında veya oto check up yapıldığında direksiyon kutusu da kontrol edilir.
Dizel araçlarla benzinli araçların periyodik bakımları birbirinden farklıdır. Bu nedenle benzinli bir araba için bakımda dikkat edilen detaylarla mazotla çalışan bir arabada bakım kalemleri birbirinden farklı olacaktır.
Fren sistemi parçalarından biri de fren kaliperidir . Aracınızın jantlarına baktığınızda kaliperi görebilirsiniz. Genellikle siyah renkte olan parça, bazı markalarda farklı renklerde olabilir.
Araçlarda güvenli sürüş için her bir parça gereklidir ve sağlıklı çalışmaları önemlidir. Ancak el freni, fren sistemi, oto lastik gibi parçaların arızaları, ani olarak sürüş güvenliğini tehlikeye atabilir.
Fren balataları, aracın fren ve amortisörlerden oluşan sisteminin en önemli parçalarından biridir. Fren pedalına bastıktan sonra başlayan ve birbirini takip eden bir dizi işlemin son aşamasıdır da denebilir.
Aracın güvenli bir biçimde ilerlemesi için frenleme sistemi, süspansiyon sistemi, aydınlatma sistemi gibi pek çok parçanın tek tek önemi vardır. Aslında otomobiller tasarlanırken kullanılan her bir parça güvenli sürüşe hizmet etmek üzere araca yerleştirilir.
Motorlu araçların en önemli parçalarından biri olan hava filtresi değişimi fiyatları hakkında bilgi almak üzere otopratik.com.tr üzerinden teklif isteyebilirsiniz. Peki, hava filtresi nedir ve ne zaman değiştirilir?
Helezon yaylar, zemin ile araç arasında bir güç emme noktası oluşturarak araç gövdesini korur. Zamanla yaylar eskiyebilir. Söz konusu eskime, aşınma, kırılma, kopma, gevşeme ya da sertleşme şeklinde olabilir. Böyle durumlarda helezon yay değişimi yapılır.
Fren ve amortisör bakımı ana başlığı altında ele alınan bir konudur. Fren sistemi elemanlarından biri olan kampana parçası, güvenli sürüş için çok önemlidir. Periyodik bakımlarda ve fren testlerinde mutlaka gözden geçirilen bir parçadır. Aracınıza check-up yaptırdığınızda kampana fren balatası ya da fren sisteminde bir sorun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Dizel otomobillerin ateşleme sisteminde bulunan ateşleme parçasıdır ama temelde ateşleme yapmaz; ortamın ısısını yükselterek sıkışan hava yakıt karışımını ateşlerler.
Direksiyon kutusundaki hareketin tekerleklere iletilmesini sağlayan rot başları zamanla aşınır ya da boşluk yaparlar. Bu durumda bir oto sevise gidilerek değiştirilmeleri gerekir.
Rot mili olarak da bilinen rot kolu, rot başına bağlı olan mafsallı bir parçadır. Vidalarla rot başına ve direksiyon kutusu tarafına bağlıdır. Dengeli sürüş için çok önemli olan bu parça, güvenli sürüş ve aracın performansı için gerektiğinde değiştirilmelidir.
Araçlarda ön tekerlekler bir porya parçasına bağlı olarak bulunur. Amacı, tekerlekten aldığı gücü absorbe etmek ve tekerleklerin salıncağa bağlı kalmasını sağlamaktır. Çukurlara girip çıkarken ön takımdan ses geliyorsa rotil bozulmuş ya da yerinden çıkmış olabilir.
Sürüş güvenliği için en önemli parçalardan biri araç silecekleridir. Zamanla cam yüzeyde kaymalarını sağlayan lastikler aşınır. Silecek lastiği aşınırsa, hem araba camının temizlenmesi zorlaşır hem de silecekler çalıştırıldığında cam yüzey çizilebilir ve daha fazla masraf çıkar.
Süspansiyon sistemi, aracınızın tekerleklerinin yer ile temasının kesilmesini engelleyerek yol tutuşunu iyileştiren ve bu sayede herhangi bir engebe veya çukurda araçta meydana gelen titreşimi azaltan, keskin dönemeçlerde ve virajlarda aracın savrulmasını engelleyen ve yoldan gelen sarsıntıların araç içerisinde daha az hissedilmesini sağlayarak yolcuların konforunu arttıran hayati bir sistemdir. Süspansiyon sistemindeki arızalar sürücünün aracı kontrol etmesini zorlaştırır.
Triger sisteminin üç ana parçasından biri kauçuk malzemeden üretilen kayıştır. Kayış, devirdaim pompası ve gergi bilyesi üçlüsü bir bütün olarak birlikte çalıştığında triger kayışı işlevini doğru şekilde tamamlayabilir.
Triger kayışı ile aynı işleve sahip olan ancak ondan daha sağlam bir parçadır. Son yıllarda pek çok otomobilde triger kayışı yerine zincir kullanılmaktadır. Özellikle de kayışın kopmadan önce bir belirti vermemesi nedeniyle zincir daha fazla tercih edilir olmuştur.
V kayışı koparsa, araçta pek çok işlev bozukluğu ortaya çıkar. Sürüş güvenliği tehlikeye girer. V kayışı kopma noktasına gelene kadar aşınma yapar. Bu aşınma da bazı tiz seslerle kendini belli eder.
Yağlar ve sıvılar bir motorlu araç için en fazla dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Motor yağı değişimi, belirli periyodlarla yapılır. Motor yağı filtresi de hem motor yağının kalitesi hem de motorun sorunsuz çalışması için önemlidir.
Yakıt içinde bazı partiküller olabilir. Bunlar motora zarar verebilecek seviyede de olabilir. Özellikle bir noktada birikmeleri oto parçalarının çalışmasına engel olabilir. Bu nedenle motorlu taşıtlarda yakıt filtresi bulunur. Depodan motora giden yakıtı süzen bu parça, genellikle yakıt deposu kapağının hemen iç kısmındadır.