Aracınızın motorunun sağlılı ve performanslı çalışmaya devam edebilmesi için motor yağı hayati önem arz ediyor. Her marka ve model veya yakıt türüne göre araçlarda belirli aralıklarda yağ değişimi yapılır.
Aracınıza en uygun yağı üreticinin belirttiği aracınızın kullanım kılavuzunda yazmaktadır. Ayrıca aracınızda yağ değişiminden sonra sıfırlanan servis bakımı ışığı, sizlere yağ değişiminin geldiği zamanı hatırlatarak en yakın servise gitmeniz için sizleri uyarır.
Motorunuzun içindeki her parçayı kaplayan ve koruyan yağdır. Motor parçaları birbirine sürtündüğünde daima aralarında bulunan yağ, basıncın ve yükün inanılmaz derecede yüksek olduğu anlarda bile sürtünmeyi azaltarak hasarı engeller. Ayrıca yağ içinde, yanma sonucu oluşan küçük is parçalarının havada asılı kalmasını sağlayarak kirin ve kalıntıların birikmesini engelleyen, yüksek sıcaklıkta ortaya çıkan oksidasyonla mücadele eden ve yağın rahatça akışına yardımcı olan özel katkı maddeleri bulunmaktadır.
Araç üreticileri, kendi araçları için doğru yağı belirtmektedir. Aracınızın kullanım kılavuzunda gerekli ürünün özellikleri belirtilmiş olacaktır. Bu özellikleri yağ şişesinin arkasında bulunan etiketten kontrol edebilirsiniz.
Üretici, aracınızın kullanım kılavuzunda motorunuz için doğru yağ özelliklerini belirtecektir.
Modern motorların değişen performansını takip etmek için belirli aralıklarla bir dizi performans standardı yayınlayan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) ve Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği (ACEA), sektör standartlarını belirlemektedir.
Teknolojinin sınırlarını zorlayan birtakım üreticiler yağa ilişkin olarak ekstra performans özellikleri talep etmektedir. Aracınızın garantisinin geçerliliğini sürdürebilmek için üreticinin kılavuzlarına bağlı kaldığınızdan emin olmalısınız.
Yağ şişesinin arkasında performans standartlarının bir listesi bulunmaktadır. Motorunuz için doğru özelliklerdeki yağı seçmek büyük önem taşımaktadır.
Yağ, motorun içindeki gerilimle mütemadiyen savaşmaktadır. Bu gerilim motorun en sıcak parçalarında ısıl gerilim şeklindeyken yanma sırasında ortaya çıkan asitler, partiküller ve suyla mücadelede kimyasal gerilime veyahut modern motorlardaki muazzam güç ve hıza dayanma söz konusu olduğunda da fiziksel gerilime dönüşmektedir.
Her üretici, gerilime neden olan bu faktörleri tavsiye ettiği yağın kalitesiyle dengelemekte ve doğru koruma ve performans düzeyini sağlamak için uygun bir yağ değişimi aralığı tavsiye etmektedir. Üreticinin belirttiği yağ değişim aralığına ilişkin bilgiyi aracınızın kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Bazı modern otomobillerde ayrıca gösterge paneli de yağ değişiminin gerekli olduğu zamanı belirtecektir.
Yağ değiştirildiğinde aynı anda filtreyi de değiştirmek ihtiyatlı bir hareket olacaktır. Yağ filtresi, motor etrafındaki yolculuğu esnasında yağa geçen kiri ve yanma sırasında ortaya çıkan maddeleri toplamaya yardımcı olur. Yeni yağ ile birlikte yepyeni bir filtre kullanarak motorunuzu en iyi durumda tutabilir ve maksimum performans sağlayabilirsiniz.
Farklı otomobillerde yağ tüketimi seviyesi farklı olabilmektedir; ama değişmeyen tek bir şey vardır: aracı düşük yağ seviyesiyle kullanmak yağ üzerinde tasarımcıların beklediği düzeyden yüksek düzeyde gerilime neden olarak hem yağın hem de motorun kullanım ömrünü önemli derecede kısaltabilir. Yağ seviyesi kontrolü Otopratik noktalarında araç check up kapsamında yapılmaktadır.
Motorlu araçların çalışma prensibi, temelde mekanik parçaların birbirini tetiklemesi esasına dayanır. Ancak mekanik sistemin korozyona karşı korunması ve sürtünmenin etkisinin kontrol edilmesi gerekir. Bu amaçla özel olarak üretilmiş olan yağlar ve sıvılar kullanılır.
Dizel araçlarda yağ değişim süresi aşıldıkça aracın çekişten düşmesi gibi problemler başlar. İlk gözlenen belirtiler çekişten düşme olsa da motorun aşınması sonucunda ciddi motor arızaları söz konusu olabilir.
Bir motorlu aracın sağlıklı çalışması ve uzun yıllar korumanın yollarından biri, sistemdeki yağın yenilenmesidir. Özellikle manuel araçlarda vites geçişine cevap vermeyen arızalarının çoğu, söz konusu yağın eksikliğinden kaynaklanır. Bu nedenle periyodik bakımlarda şanzıman yağı kontrolü mutlaka yapılmalı, vites değişimlerinde rahatsız edici bir ses duyuluyor ya da vites değişiminde araç zorlanıyorsa yine bu konu dikkate alınmalıdır.
Frene bastığınızda araç, yavaşlıyor ya da duruyor. Peki, bu nasıl oluyor? Frene basınca arabanın durmasını sağlayan mekanizmanın önemli parçası olan fren hidroliği nedir, ne işe yarıyor ve nasıl değiştirilir?
Antifriz motorlu taşıtların radyatörünün suyuna katılan bir maddedir. Amacı, özellikle soğuk havalarda radyatörün donmasını önlemektir. Bir çeşit kimyasal karışım olan bu madde, özellikle soğukta donmama özelliğiyle motorlu taşıtlar için önemlidir.