Araç kullanırken tüm aksamı ayakta tutan ve gövdenin zemine temasını sağlayan organ, lastiklerdir. Oto lastikler, zamanla zeminin verdiği sürtünme ile aşınırlar. Ayrıca basıncı da düşebilir. Bu nedenle lastik hava basıncı ve yiv kontrolü önemlidir. Unutmamak gerekir ki tekerlek sırtındaki aşınma arttıkça yivler kısalır. Bu da değişim zamanın yaklaşmasına neden olur. Zira, yivler yok olmaya başladıkça sürtünmeye olan dayanıklılık azalır ve araç yol tutuş kabiliyetini kaybeder. Yol tutuş kabiliyetini kaybetmek ise güvenli sürüş için en büyük tehlikedir. Lastik Aşınmasını Geciktirmek Mümkün mü? Lastik ömrünü uzatmak için oto lastik dişlerinin derinliğini kaybetmesini engellemek gerekir. Bu amaçla pürüzlü ve kötü zeminlerde araç kullanmaktan kaçınmak, aşırı hız yapmaktan kaçınmak, mevsimine göre lastik kullanmak çok önemli önlemlerdir. Ancak her şeye rağmen oto lastiklerin ömrü dolduğunda değişmeleri gerekir. Oto lastik kullanım süresini uzatmanın bir yolu da rotasyondur. Peki, lastik rotasyonu nedir ve nasıl yapılır?
Bir otomobilde ve diğer motorlu taşıtların pek çoğunda tüm lastikler eşit derecede yıpranmaz. Genellikle ön lastik derinliği arka kısımdaki derinliğine oranla çok daha hızlı azalır. Başka bir deyişle; ön lastikler, arka lastiklere oranla daha çabuk yıpranır, daha çabuk eskir. Eğer sürekli önde aynı lastikleri kullanırsanız belirli bir süre içinde bunları değiştirmeniz gerekirken arkadakiler hala kullanılabilir durumda olacaktır. Ancak önde yeni arkada aşınmış lastik kullanımı da süspansiyonu olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple de her iki tarafta da eşit aşınma sağlamanız gerekir. Ön ve arka kısımda eşit şekilde aşınma için yapılacak işleme de lastik rotasyonu denir. Rotasyon, belirli periyotlarla ön tekerlekleri arkaya almak yani yer değiştirmektir. Bu amaçla lastik takma işini de uzmanına bırakmak faydalı olabilir.
Aracınızın rotasyona ihtiyacı olup olmadığını öğrenmek için oto lastik bakımı ve rotasyonu için size en yakın Otopratik ÇAykara servisimize gidebilirsiniz.